söndag 22 juli 2012

Ett fynd i affären

När jag handlade lite småsaker för att kunna baka ett par bröd och kanelbullar sprang jag på en, för mig okänd, grej i affären som jag blev galet förtjust i.

Vaniljpulver!

Detta ledde naturligtvis till att jag fick slänga ihop ett par vaniljbullar med. Det är otroligt smakrikt och består endast av mald vaniljstång. Passar utmärkt som smakförstärkare om man gör en snabb vaniljsås någon gång.



lördag 21 juli 2012

Ny kategori

Jag har lagt till en kategori som heter mjölkfritt. Detta har jag gjort eftersom jag vet att det finns många mjölkproteinallergiker som jag vill underlätta för. I de flesta fall är de mjölkfria bröden helt veganska (enstaka bröd är penslade med ägg men det är enkelt att byta ut mot vatten) så även veganer kan använda sig av denna kategori för att hitta de bröd som passar.

Jag hoppas den nya kategorin ska vara användbar!

Saknar ni någon annan kategori får ni säga till.

Majsbröd med havre

Tredje och sista brödet för dagen blev ett majs- och havrebröd. Det blev lite torrare än jag hade hoppats så nästa gång ska jag prova att ha majsmjölet med i skållningen istället.

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl kuskakli
2 dl vetegroddar
2 dl havrekross
2 dl havregryn
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
6 dl majsmjöl
ca 11 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och tryck sedan ut lite luft ur dem genom att klappa lite på dem tryck ihop dem till två lite mer kompakta limpor och lägg dem i brödformar.

Pensla bröden med vatten och skär snitt i ytan.

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.





Grovt solrosbröd

Ett bröd till i samma andra. Grundreceptet är samma som det förra men med några skillnader när det gäller ingredienserna.

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl kuskakli
2 dl vetegroddar
2 dl solrosfrön
2 dl fyrkornskross
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och tryck sedan ut lite luft ur dem genom att klappa lite på dem tryck ihop dem till två lite mer kompakta limpor.

Pensla bröden med vatten och skär snitt över ytan.

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.




Efter morgonens provsmakning konstaterade sambon att detta var favoriten av de tre bröden.


Ljust linfröbröd

Nu var det dags för brödbak efter ett långt uppehåll. Jag har helt enkelt haft för mycket att göra med att bygga kaninhus, hönshus och ovanvåning här hemma så brödbaket har fått stå till sidan men igår tog jag mig tid att slänga ihop några bröd.

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl kuskakli
2 dl vetegroddar
2 dl linfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig (5-10 minuter) och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och tryck sedan ut lite luft ur dem genom att klappa lite på dem tryck ihop dem till två lite mer kompakta limpor och lägg dem i brödformar.

Pensla bröden med vatten.

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.



Detta brödet passar utmärkt som rostebröd och det är därför jag skivat det innan jag slängt det i frysen så är det enkelt att ta upp enstaka skivor.