söndag 30 december 2012

Även som valnötsbröd var det gott

Långjäsarbrödet var kalasgott även om man bytte solrosfröna mot valnötter. Med detta vill jag konstatera att detta bröd kan göras i mängder av varianter. Endast er fantasti sätter stopp. Precis som tidigare utlovat kämpar jag på med grövre varianter så jag återkommer med recept på dessa senare.


Vörtbröd

Precis som förra året var det jag som stod för brödet till vårt julfirande med min familj. I år bakade jag två sorters vörtbröd och ett linfröbröd som jag bjöd släkten på och uppskattat blev det.

Från vänster har vi förra årets favorit och i mitten har vi detta årets succé. Ett vörtbröd med seg och tydlig skorpa och fyllig smak.

Ingredienser

4 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
0,5 tsk torrjäst
salt efter smak (ganska mycket rekommenderas)
1 stor påse vörtkryddor
33 cl öl
1 dl vatten

Dag 1 började jag helt enkelt med att blanda ihop mjöl, salt och torrjäst och vörtkryddor. Sedan tillsatte jag ölet och vattnet och blandade samman till en jämn deg. Sedan la jag lite plastfolie över och lät degen stå tills dag 2. (alltså degen fick jäsa i 18 h).

Dag 2 värmde jag en ugnsfast gryta i ugnen i 230 grader i 30 minuter. Efter att grytan blivit varm mjölade jag degen ordentligt på en handduk innan jag välte ner den i grytan och lät den gräddas i ugnen i 30 minuter med locket på. Efter 30 minuter lyfte jag av locket och lät brödet bakas i ytterligare 15 minuter innan det var klart.


Receptet på detta bröd är det samma som tidigare långjäsarbröd fast istället för solrosfrön hade jag i linfrön.

söndag 23 december 2012

Praliner, praliner, praliner

Praliner i stora lass. Jag fick för mig att göra egna praliner och här kommer lite bilder och beskrivningar av dem.

 Den här pralinen består av vit choklad med nougatfyllning. Först gjuter man ett skal av vit choklad och sedan slänger man i fyllningen (naturligtvis efter att skalet stelnat) När fyllningen stelnat något häller man på bottenplattan och låter hela pralinen stelna innan den får lämna formen. Tänk på att fyllningen inte får vara varm när man häller i den. Då riskera man att smälta skalet man gjort tidigare.

Dessa pralinerna var fyllda med choklad, hackade nötter och lite rom.

Saffranspraliner med apelsin. Dessa gjorde jag i ischokladformar. Häll mörk choklad längs formens kanter och ner i botten. Häll ut överflödet och låt sedan dessa stelna innan fyllningen av smält mörk choklad och rör ner saffran och apelsinsaft (från pressad apelsin). Låt blandningen svalna och häll det i formarna. Jag toppade med lite rivet apelsinskal.
Det som blev kvar av saffrans- och apelsinfyllningen hällde jag i knäckformar och satte ner ett segel av vit choklad. 

Mina trevliga kolor har jag gjort efter ett recept på Dansukkers hemsida. Kolan heter chokladkola med muscvadoråsocker (den finns under jul och sedan godis till jul)

Även en stor sats knäck har gjorts och mängder med andra praliner men jag tänkte att det blev lite tjatigt. Min lärdom efter årets pralinfixande är att man kan göra praliner hur man vill. Det viktiga är att låta varje del stelna innan man ger sig på nästa så blir det hur bra som helst.


På lucia bjöd jag hela familjen på lussefika, så här så fikabordet ut. Två sorters pepparkakor och saffransknyten med vit choklad och mandelmassa serverades förutom godiset.

Trevlig jul på er!

Långjäsarbrödet i grahamsvariant med tranbär

Jag har gjort ett första försök att göra en grövre variant av det tidigare långjäsarbrödet. Det blev inte riktigt så som jag tänkt mig så jag får fortsätta experimentera. Jag lovar att delge mina försök. Brödet blev gott men blev torrt ganska snabbt och det blev lite för kompakt tycker jag.Här kommer receptet i alla fall.

Ingredienser

5 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
0,5 tsk torrjäst
salt efter smak (ganska mycket rekommenderas)
2 dl torkade tranbär
4 dl vatten

 Dag 1 började jag helt enkelt med att blanda ihop mjöl, salt och torrjäst och tranbär. Sedan tillsatte jag vattnet och blandade samman till en jämn deg. Sedan la jag lite plastfolie över och lät degen stå tills dag 2. (alltså degen fick jäsa i 18 h).

 Dag 2 värmde jag en ugnsfast gryta i ugnen i 230 grader i 30 minuter. Efter att grytan blivit varm mjölade jag degen ordentligt på en handduk innan jag välte ner den i grytan och lät den gräddas i ugnen i 30 minuter med locket på. Efter 30 minuter lyfte jag av locket och lät brödet bakas i ytterligare 15 minuter innan det var klart.


tisdag 11 december 2012

Stenugnsbakad pizza

Efter många års övervägande införskaffade jag mig en baksten av billigare modell för att helt enkelt testa om det var något för mig. Så vi bjöd in min familj på pizzabuffé en kväll där vi hjälptes åt att göra pizzorna och alla fick en smakbit av den de fann smarrig. Det var mycket trevligt och middagen varade länge. Pizzan blev dessutom väldigt trevlig. Den påminde mycket om köpepizza. Botten blev knaprig och fin och inte så där slemmig som den kan bli när man gör den på plåt.

Jag tror jag ska införskaffa mig en annan baksten så småningom. Jag har spanat in en på nätet så vi får väl se när andan faller på.


måndag 10 december 2012

Julbak

I helgen har jag ägnat mig åt att baka julgodis och diverse praliner. Jag hade dock varken tid eller möjlighet att ta fotografier på allt men eftersom jag bjudit hit familjen på lussefika på torsdag lovar jag att föreviga alla då och delge recepten så ni får hålla ut tills dess.

Innan torsdag hoppas jag dessutom att jag har hunnit baka ut de båda pepparkaksdegar jag satt.

Godkväll på er!