måndag 25 februari 2013

Havrebröd


Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
4 dl fiberhavregryn
2 dl vetegroddar
2 dl rågkross
2 dl skrädmjöl
2 dl solrosfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma tre bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och flytta sedan över dem i tre oljade brödformar.

Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn och släng sedan in i ugnen

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.



Brödet blev luftigt och fint och lagom mäktigt. Mycket trevligt bröd blev det.

lördag 16 februari 2013

Fin fin tårta


Igår bakade jag en tårta för att bjuda sambons familj på när vi tittade på finalen i På spåret.

 Botten är en kladdkaka med dajmchoklad i och ovan på den ligger ett lager vit chokladmousse och ovan på den hallonmousse.

Sedan garnerades tårtan med hallon, marsipan, choklad och lite kex.

Kladdkakan bakade jag dagen innan.

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
200 g dajmchoklad

Vispa ägg och socker poröst, blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker, tillsätt sedan smält smör. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll i smeten där. Bryt chokladen i sina rutor och placera ut dessa i smeten.

Grädda kladdkakan i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter (beroende på hur stel man vill ha kladdkakan)

Hallonmousse

4 dl grädde
3 dl kesella
300 g hallon (frysta eller färska)
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk vaniljsocker
10 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 minuter och koka under tiden upp hallonen och sockret i vattnet. Koka så att hallonen kokat sönder ordentligt. Sila sedan bort kärnorna och "fruktköttet" (spara detta i en skål till garnering senare). krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma hallonsåsen och rör om tills de löst sig helt.

Vispa grädden med vaniljsockret. Grädden ska bli ganska hårt vispad. Rör ner kesellan i grädden och häll sedan försiktigt hallonsåsen över grädden och vänd försiktigt grädden tills det är en jämn rosa kräm. Ställ krämen svalt (kyl eller frys beroende på hur lång tid det är tills den ska läggas på bottnen).

Vit chokladmousse

4 dl grädde
3 dl kesella
1 msk vaniljsocker
300 g vit choklad

Smält chokladen i en skål över vattenbad och vispa under tiden grädden tillsammans med vaniljsockret. Grädden ska bli ganska hårt vispad. Rör i kesellan och tillsätt sedan den smälta chokladen och rör till det blir en jämn kräm. Ställ krämen svalt (kyl eller frys beroende på hur lång tid det är tills den ska läggas på bottnen).


När krämerna fått lagom konsistens kan de bres ut över kladdkakebottnen.

Lossa kladdkakan från formen och sätt sedan tillbaka kanten på formen igen. Fördela chokladmoussen över kladdkakan och bred sedan ut hallonmoussen över denna. Ställ in tårtan i frysen en stund tills den stelnat helt.

När tårtan stelnat helt tas den ut för garnering.

Jag garnerade min tårta med en vit marsipanremsa runt om hela. När denna var på plats bredde jag ut hallonröran, den som blev kvar när hallonsåsen silats, över toppen på tårtan. Efter det satte jag fast kexrullar längs sidan genom att sätta fast en liten klick smält choklad på dem. Sist la jag några hallon och kexrullar uppe på tårtan och spred ut lite smält choklad ovan på.

Tårtan blev toppengod och nu går vi helt enkelt i tankar på att detta kanske är tårtan vi skulle bjuda på när vi gifter oss... hrm, det får vi nog fundera på ett tag till.