tisdag 3 september 2013

Flatkökur

Dagens lilla infall i bakväg blev ett gäng flatkökur bröd från boken Bröd - från när & fjärran.

Brödet härstammar från Island och har urgamla traditioner. Det var ett fantastiskt gott bröd och dessutom lättgjort!

På en sats blev det 14 brödkakor och till det behövdes:

3,5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl rågmjöl (jag tog hälften fint rågmjöl och hälften grovt)
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
5 dl het mjölk

Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölken. Rör ihop till en deg och låt sedan degen vila i ca 5 minuter. Vält ut degen på ett väl mjölat bakbord och dela degen i 14 bitar som sedan rullas till bullar. Bullarna kavlas ut till ca 20 cm och nagga sedan kakorna innan de steks på hög värme i ca 2-3 minuter.

Pensla eller spraya kakorna med vatten när de är färdigstekta och lägg dem på en fuktig handduk. Ät dem varma eller lägg dem insvepta i handduken i en plastpåse och släng in i kylen eller frysen. Kakorna blir lätt torra så det rekommenderas att de äts direkt.

 Här är min lilla hög med kakor.

Och här är boken som receptet kommer ifrån.