tisdag 6 mars 2012

Fikonbröd

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl kuskakli
ca 15 torkade fikon
2 dl valnötter
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Krossa valnötterna i händerna till lagom stora bitar och skär sedan fikonen i så stora bitar du finner lagom. Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Värm vattnet ljummet och lös upp jästen i det. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och tryck sedan ut lite luft ur dem genom att klappa lite på dem tryck ihop dem till två lite mer kompakta limpor och lägg dem i brödformar.

Pensla bröden med ett ägg

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.



söndag 4 mars 2012

Rågbröd i lergryta

I veckans nummer av tidningen Land fanns ett recept på ett bröd i lergryta och som av en tillfällighet kom min sambo hem med just en sådan i tisdags så jag var ju tvungen att prova.
Brödet var lätt att baka och tog inte mycket aktiv tid i anspråk men det tar ca 2 timmar i ugnen så det kräver att man är hemma eller kan anställa en ugnsvakt.

Recept på rågbröd i lergryta

5 dl vatten
1,5 dl mörk sirap
1 msk salt
50 g jäst
6 dl grovt rågmjöl
8 dl fint rågmjöl
1 msk matolja

Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten i ca 15 minuter (ungefär så lång tid som det tar att göra degen). Värm vattnet till 37 grader och blanda i sirap och salt till degspad. Smula jästen i bunken och tillsätt sedan en liten del av degspaden och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av degspaden samt både det grova och fina rågmjölet. Bearbeta väl. Det kan tilläggas att det är ganska tungt att arbeta med om man inte som jag har tillgång till en assistent. Ta upp lergrytan ur vattenbadet och torka av överflödsvattnet på insidan och smörj sedan in den med oljan. Lägg i degen i lergrytan och forma det med oljade händer. Låt sedan brödet stå i grytan utan lock i ca 10 minuter. Sätt sedan på locket och sätt in brödet i nedre delen av en KALL ugn. Sätt igång ugnen först efter att du satt in brödet. Baka brödet på 200 grader i 1,5 h. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar i 30 minuter innan du tar ut det ur ugnen. Låt sedan brödet stå över natten i lergrytan innan det packas i plastpåsar eller äts.




Detta blir ett väldigt tungt och mastigt bröd och det mättar därför kalasbra. I kväll njöt vi av det i form av äggmackor till kvällens soppa. Ett mycket trevligt bröd (så för att fira det lyckade resultatet har jag i skrivande stund ett nytt bröd i ugnen).

Trevlig kväll