måndag 22 april 2013

Surdegsbaguetter

Jag har gått och blivit med surdeg och därför har jag också passat på att baka lite med den i helgen.

Min surdeg är på både råg och vete men detta recept fungerar lika bra med bara surdeg på vetemjöl.

Till 3 stora baguetter

Ingredienser
1/8 pkt jäst (6g)
1,5 dl surdeg (140g)
3 dl vatten
0,5 msk salt
1,5 msk kuskakli
6,5 dl vetemjöl special (går även bra med vanligt vetemjöl) (390g)

Vispa ut jästen i surdegen och rör sedan i övriga ingredienser. Låt degen jäsa i 2 h under plastfolie.

Stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord och vänd runt i mjölet.

Dela degen i tre lika stora delar och snurra dem till avlånga baguetter.

Låt dem vila på plåten i 10-15 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 15 minuter. Spraya vatten uppe och nere i ugnen när du satt in baguetterna.
Om man vill ha baguetter som är jämnare i formen kan jag rekommendera en baguetteplåt men eftersom jag gillar lite oformade bröd använde jag vanliga plåtar och bakplåtspapper istället.