söndag 4 mars 2012

Rågbröd i lergryta

I veckans nummer av tidningen Land fanns ett recept på ett bröd i lergryta och som av en tillfällighet kom min sambo hem med just en sådan i tisdags så jag var ju tvungen att prova.
Brödet var lätt att baka och tog inte mycket aktiv tid i anspråk men det tar ca 2 timmar i ugnen så det kräver att man är hemma eller kan anställa en ugnsvakt.

Recept på rågbröd i lergryta

5 dl vatten
1,5 dl mörk sirap
1 msk salt
50 g jäst
6 dl grovt rågmjöl
8 dl fint rågmjöl
1 msk matolja

Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten i ca 15 minuter (ungefär så lång tid som det tar att göra degen). Värm vattnet till 37 grader och blanda i sirap och salt till degspad. Smula jästen i bunken och tillsätt sedan en liten del av degspaden och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av degspaden samt både det grova och fina rågmjölet. Bearbeta väl. Det kan tilläggas att det är ganska tungt att arbeta med om man inte som jag har tillgång till en assistent. Ta upp lergrytan ur vattenbadet och torka av överflödsvattnet på insidan och smörj sedan in den med oljan. Lägg i degen i lergrytan och forma det med oljade händer. Låt sedan brödet stå i grytan utan lock i ca 10 minuter. Sätt sedan på locket och sätt in brödet i nedre delen av en KALL ugn. Sätt igång ugnen först efter att du satt in brödet. Baka brödet på 200 grader i 1,5 h. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar i 30 minuter innan du tar ut det ur ugnen. Låt sedan brödet stå över natten i lergrytan innan det packas i plastpåsar eller äts.




Detta blir ett väldigt tungt och mastigt bröd och det mättar därför kalasbra. I kväll njöt vi av det i form av äggmackor till kvällens soppa. Ett mycket trevligt bröd (så för att fira det lyckade resultatet har jag i skrivande stund ett nytt bröd i ugnen).

Trevlig kväll

3 kommentarer:

  1. Håller på att testa detta nu! :D

    SvaraRadera
  2. Ett mycket bra bröd.
    Jag lägger i pumpakärnor, solrosfrö och torkade fläderbär.

    SvaraRadera
  3. Gjorde detta bröd första gång jag provade bröd i lergryta. Blev värkligen bra. Super-gott bröd.
    Andra gången provade jag och följde inget recept, utan gorde på ett "ge-hör" och hade då en mer "normal" torrar deg. Det blev inte bra.

    Så imorgon ska jag följa ditt recept igen...

    // Mvh Daniel i Ö-vik

    SvaraRadera