lördag 21 juli 2012

Ljust linfröbröd

Nu var det dags för brödbak efter ett långt uppehåll. Jag har helt enkelt haft för mycket att göra med att bygga kaninhus, hönshus och ovanvåning här hemma så brödbaket har fått stå till sidan men igår tog jag mig tid att slänga ihop några bröd.

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl kuskakli
2 dl vetegroddar
2 dl linfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig (5-10 minuter) och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och tryck sedan ut lite luft ur dem genom att klappa lite på dem tryck ihop dem till två lite mer kompakta limpor och lägg dem i brödformar.

Pensla bröden med vatten.

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.



Detta brödet passar utmärkt som rostebröd och det är därför jag skivat det innan jag slängt det i frysen så är det enkelt att ta upp enstaka skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar