tisdag 19 juli 2011

Grovtbröd med krydda

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grahamsmjöl
2 dl rågkross
2 dl vetekrodd
2 dl vetegroddar
2 dl kuskakli
2 msk brödkryddor
1 msk hela fänkålsfrön
4 rågade tsk salt
1,2 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
4 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter..

Pensla bröden med ett ägg

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter.

Låt bröden svalna på galler under en bakduk.

Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar