fredag 21 oktober 2011

Blåbärsbröd

Detta brödet tar lite tid. Det är inte särskilt mycket jobb men det ska jäsa en hel del så det gäller att man inte börjar för sent.

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl kuskakli
1 dl fyrkornskross
1 dl solrosfrön
2 dl psylliumfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
ca 20 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen, blåbären och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla bröden med ett ägg

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter.

Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.

Klart!


Ps, brödet blev gott men det smakade inte så mycket blåbär så det var mest färgen som gjorde detta brödet speciellt :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar