Detta brödet tar lite tid. Det är inte särskilt mycket jobb men det
ska jäsa en hel del så det gäller att man inte börjar för sent.
Detta
bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när
man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.
Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl kuskakli
1 dl fyrkornskross
1 dl solrosfrön
2 dl psylliumfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten
Blanda
de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet.
Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra
att det står över natten för att användas nästa dag).
Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
ca 20 dl vetemjöl
Lös
upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen, blåbären och
mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.
När
degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl
och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper
och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bröden med ett ägg
Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter.
Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.
Klart!
Ps, brödet blev gott men det smakade inte så mycket blåbär så det var mest färgen som gjorde detta brödet speciellt :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar