måndag 25 februari 2013

Havrebröd


Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
4 dl fiberhavregryn
2 dl vetegroddar
2 dl rågkross
2 dl skrädmjöl
2 dl solrosfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma tre bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och flytta sedan över dem i tre oljade brödformar.

Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn och släng sedan in i ugnen

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.



Brödet blev luftigt och fint och lagom mäktigt. Mycket trevligt bröd blev det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar