Choklad biskvier
Biskvibottnar 250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st äggvitor
Smörkräm 1 st äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe
Till doppning 150 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Gör så här:
- Botten
Sätt ugnen på 180 grader. - Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.
- Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.
- Smörkräm och doppning
Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig. - Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.
- Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.
- Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.
- Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.
- Rör ner kallt espressokaffe.
- Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.
- Låt stelna i kyl eller frys.
- Smält choklad till doppning i ett vattenbad.
- Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.
Bottnarna flöt ut en hel del så nästa gång ska jag ge mig på min mors beprövade recept istället. Det är dessutom så välfixat att man använder även gulorna så man slipper ha ett helt gäng gulor över. Oavsett blev biskvierna godkända av så väl sambo som far och svärfar så det får vara ett gott betyg.
Chocolate chip cookies:
20 st chocolate chip cookies
75 gram smör
1,5 dl brun farin
0,5 dl socker
1 krm salt
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
125 gram mörka chokladchips eller hackad mörk eller ljus choklad
0,5 dl socker
1 krm salt
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
125 gram mörka chokladchips eller hackad mörk eller ljus choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa brun farin, socker och ägg poröst. Låt vila lite så löser sig sockret.
- Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke och blanda med mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och havregryn.
- Blanda i ägg- och sockerblandningen samt smält smör. Rör ihop till en kakdeg.
- Degen blir rätt fast och kan rullas till små valnötsstora bollar.
- Lägg på bakplåt med bakplåtspapper och platta till med en gaffel.
- Baka kakorna cirka 10 minuter eller till de har fått fin färg.
- Låt dina chocolate chip cookies svalna och förvara sedan lufttätt så håller de sig knapriga.
Idag tillverkade jag förutom biscotti även kokostoppar, nöttoppar, ingefärspinnar och kanelbullar. Nedan bjuder jag på receptet till trevliga biscotti.
Biscotti
100 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0.5 st vaniljstång
0.25 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
- koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
- Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
- Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt.
- Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bänkskiva.
- Forma en grop i mitten och häll i äggen.
- Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
- Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
- Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
- Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.
Efter att ha avnjutit en trevlig trefika med provsmakning av alla kakor tillsammans med mor och far, svärmor och svärfar samt sambo ligger nu skorporna och mina cookies i fina glasburkar och övriga bakverk befinner sig i frysen i väntan på nästa tillfälle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar