Detta är ytterligare en variant på det vardagsbröd jag publicerat tidigare.
Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl hela linfrön
2 dl kuskakli
1 dl solrosfrön
2 dl valnötter
0,5 påsar torkade aprikoser
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten
Klipp eller hacka aprikoserna i lagom stora bitar och blanda sedan alla ingredienserna och häll över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).
Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
ca 20 dl vetemjöl
Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1 h.
När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem i brödformar eller direkt på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bröden med ett ägg och häll över rågflingor (eller något annat som du har hemma)
Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.
Ta ut bröden från formarna och låt dem svalna under en bakduk.
Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar