Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.
Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl hela linfrön
2 dl kuskakli
4 dl solrosfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten
Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).
Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
ca 20 dl vetemjöl
Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1 h.
När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem i brödformar eller direkt på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bröden med ett ägg och häll över sesamfrön (eller något annat för som du har hemma)
Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.
Ta ut bröden från formarna och låt dem svalna under en bakduk.
Klart!
Bröden blev väldigt saftiga och goda. Dessutom mättar de bra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar