torsdag 10 mars 2011

Ett härligt vardagsbröd version 2

Detta brödet är samma som jag gjorde häromdagen men med ett par små ändringar. Jag bytte ut lite vetemjöl mot rågsikt och jag slängde även i några hasselnötter.

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl hela linfrön
2 dl kuskakli
2 dl solrosfrön
2 dl hasselnötter
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
15 dl vetemjöl
ca 5 dl rågsikt

Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen och 15 dl vetemjöl och 1 dl rågsikt. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl rågsikt och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem i brödformar eller direkt på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla bröden med ett ägg och häll över sesamfrön (eller något annat för som du har hemma)

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.

Ta ut bröden från formarna och låt dem svalna under en bakduk.

Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar