måndag 30 maj 2011

Nässelbröd

Dagens bröd blev en omgång nässelbröd samt en omgång av mitt tidigare vardagsbröd. Nässlebrödet är otroligt gott. Man får verkligen bita sig i tungan för att inte äta mer än man måste, men jag antar att det är ett bra betyg. 

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl hela linfrön
1 dl kuskakli
1 dl fyrkornskross
4 dl solrosfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
200 g förvälda och hackade nässlor
ca 20 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen, nässlorna och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.

Tryck ut luften ur bröden och lägg dem i två brödformar smorda med lite olja.

Pensla bröden med ett ägg och häll över valmofrön (eller något annat för som du har hemma)

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter.

Ta ut bröden från formarna och låt dem svalna under en bakduk.

Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar