måndag 30 maj 2011

Nässelbröd

Dagens bröd blev en omgång nässelbröd samt en omgång av mitt tidigare vardagsbröd. Nässlebrödet är otroligt gott. Man får verkligen bita sig i tungan för att inte äta mer än man måste, men jag antar att det är ett bra betyg. 

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl hela linfrön
1 dl kuskakli
1 dl fyrkornskross
4 dl solrosfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
200 g förvälda och hackade nässlor
ca 20 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillsätt sedan skållningen, nässlorna och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.

Tryck ut luften ur bröden och lägg dem i två brödformar smorda med lite olja.

Pensla bröden med ett ägg och häll över valmofrön (eller något annat för som du har hemma)

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter.

Ta ut bröden från formarna och låt dem svalna under en bakduk.

Klart!

lördag 21 maj 2011

Grova scones med fröer

Godmorgon alla!

Idag inledde vi dagen med nybakade scones och te. Mycket gott var det. För att lyxa till det ytterligare så här en lördag slängde jag i lite fröer och gryn i sconesen, namnam.

Ingredienser:
3 dl Grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
4 tsk bakpulver
4 krm salt
100 g smör
4 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna och smula sedan ner smöret i mjölblandningen med fingrarna. När smöret är finfördelat tillsätt mjölken och rör om snabbt. Lägg ut degen i fyra klumpar på en plåt med bakplåtspapper och platta sedan till dem, skär ett snitt i dem och gaffla dem.

Grädda i ugnen ca 10 minuter på 250 grader.

Smaklig frukost!

torsdag 19 maj 2011

Valnötsbröd med linfrön och havregryn

I går kväll kom min käre sambo på att brödet var slut så vid halv tio på kvällen rörde jag ihop ett bröd. Enkelt och snabbt med bikarbonat är den stora räddaren i nöden. Det tar en timme av ens liv och det har man nästan alltid råd att undvara, speciellt när man får bröd som är vansinnigt goda. Så håll till godo med receptet nedan och lycka till!

Ingedienser
4 dl havregryn
9 dl vetemjöl
2 dl hela linfrön
2 dl russin
3 dl valnötter (hackas efter smak, denna gången valde jag att ha i dem ohackade)
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
2 dl lingonsylt
1 dl flytande honung
10 dl mild yoghurt

Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt sedan resten. Rör samman väl och häll upp i två brödformar (glöm inte smöra och bröda om du inte har teflonformar). Grädda en timme i ugnen på 200 grader och låt sedan svalna under duk.