tisdag 3 september 2013

Flatkökur

Dagens lilla infall i bakväg blev ett gäng flatkökur bröd från boken Bröd - från när & fjärran.

Brödet härstammar från Island och har urgamla traditioner. Det var ett fantastiskt gott bröd och dessutom lättgjort!

På en sats blev det 14 brödkakor och till det behövdes:

3,5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl rågmjöl (jag tog hälften fint rågmjöl och hälften grovt)
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
5 dl het mjölk

Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölken. Rör ihop till en deg och låt sedan degen vila i ca 5 minuter. Vält ut degen på ett väl mjölat bakbord och dela degen i 14 bitar som sedan rullas till bullar. Bullarna kavlas ut till ca 20 cm och nagga sedan kakorna innan de steks på hög värme i ca 2-3 minuter.

Pensla eller spraya kakorna med vatten när de är färdigstekta och lägg dem på en fuktig handduk. Ät dem varma eller lägg dem insvepta i handduken i en plastpåse och släng in i kylen eller frysen. Kakorna blir lätt torra så det rekommenderas att de äts direkt.

 Här är min lilla hög med kakor.

Och här är boken som receptet kommer ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar