tisdag 23 oktober 2012

Ölbröd


Dagens baktag avslutades med ett ljust ölbröd som jag hoppas ska falla mina vittbrödälskande bröder nästa torsdag när det bjuds på middag här. Ni får hålla tummarna för det!

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetegroddar
2 dl kuskakli
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet öl
7 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma ölet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma tre bröd och lägg dem i oljade brödformar.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och pensla sedan med vatten och strö över lite valmofrön.

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar