onsdag 31 oktober 2012

Choklad- och citronkladdkaka

För ett tag sedan provade jag att baka en citronkladdkaka och den föll väl in hos både bröder och sambo med en enda liten kommentar: "var är chokladen?" så när jag nu bakade den igen såg jag till att slänga med lite choklad. Resultatet blev en choklad- och citronkladdkaka.

För att baka den behövs två smetar, en chokladsmet och en citronsmet. Detta recept räcker till två formar kaka.

Citronsmeten:

150 g smör
1 st citron
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Chokladsmeten:

150 g smör
4 msk kakao
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det stå och svalna en liten stund.
Vispa ägg och socker poröst (gäller för både choklad- och citronsmeten)
Riv citronskalet och pressa ut citronjuicen (glöm inte tvätta citronen noga först).
Tillsätt citronskal och citronsaft till citronsmeten och kakao till chokladsmeten.
Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl och blanda samman till en jämn smet.
Blanda ner det smälta smöret och rör tills det blir en jämn smet.

Smöra två formar och häll i ströbröd för att förhindra att kakan/kakorna fastnar.

Häll i chokladsmeten (hälften i varje form) och häll sedan citronsmeten över (även den hälften i varje form).

Grädda kakan i mitten av ugnen på 150 grader i ca 35 minuter eller tills kakan fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna innan den äts.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar