tisdag 2 oktober 2012

Mäktigt havrebröd


Ytterligare ett bröd med samma bas som jag tidigare skrivit om. Jag trivs otroligt bra med denna bas, vilket kanske märks på mängden bröd i olika former som jag gör med den. Det är lättbakat och det enda som krävs är lite tid eftersom det är en del jäsning och väntande.

Detta bröd ska göras i två omgångar så antingen får man göra det en dag när man har gott om tid eller får man sprida ut det på två dagar.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl havrekärnor
2 dl vetegroddar
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma två bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och tryck sedan ut lite luft ur dem genom att klappa lite på dem tryck ihop dem till två lite mer kompakta limpor.

Pensla bröden med vatten och skär snitt över ytan.

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.


Brödet åts till en fantastisk morotssoppa med ungsgrillad svartrot. Mycket gott.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar