tisdag 23 oktober 2012

Pumpabröd med honungsskalk


Som vanligt börjar vi med att skålla de grova mjölen och kärnorna så att de inte suger ut all degvätska ur brödet så att det blir torrt och tråkigt.

Steg 1 = skållningen
4 dl grovt rågmjöl
2 dl havrekärnor
2 dl vetegroddar
2 dl pumpafrön
2 dl linfrön
4 rågade tsk salt
1 l kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det kokande vattnet. Blanda väl och låt stå tills det svalnat (ca 2 h men det går lika bra att det står över natten för att användas nästa dag).

Steg 2
50 g jäst (ett paket)
4 dl ljummet vatten
5 dl rågsikt
ca 15 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan skållningen och mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 1,5 h.

När degen jäst öser du ut den på ett bakbord tillsammans med 5-6 dl mjöl och knådar den väl. Forma tre bröd och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter och pensla dem sedan med flytande honung.
För att piffa till det skar jag ett par snitt i bröden med innan jag slängde in dem i ugnen.

Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

Låt bröden svalna under en bakduk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar