tisdag 9 november 2010

Fluffigt valnötsbröd

Bloggens första bröd får bli ett valnötsbröd som jag improviserade lite fint efter kvällsmaten idag. Resultatet blev fantastiskt och jag hoppas att fluffigheten håller i sig och inte försvinner till morgondagen.


Ingredienser till två valnötsbröd

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
3 dl grovhackade valnötter
7 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
1 dl kuskakli
1 dl naturell yoghurt

Ett ägg
½ dl valnötter
½ msk örtsalt
Tillagning av valnötsbröd:
Värm mjölk till fingervarmt (37 grader).
Smula jäst i en bunke och häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt smör, salt, honung, yoghurt, valnötter, kuskakli & det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig att arbeta med (OBS degen kommer fortfarande att vara kletig och det ska den vara! Om man häller i för mycket mjöl kommer brödet bli torrt och smuligt och det vill vi ju inte)
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord (till utbakningen använde jag vetemjöl) och dela upp två delar.
Lägg delarna i vars en brödform  (glöm inte att smöra och bröda om ni inte har teflonformar) och låt jäsa under duk i 20 minuter.
Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över valnötter och örtsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
Låt bröden svalna i brödformen under handduk.

Klart att äta!






Och så här blev resultatet. Ett fluffigt och saftigt bröd med smak av valnöt. Mmm...

2 kommentarer:

  1. Låter som ett gott bröd, ska nog hem o testa.
    Kram Netten " som inte längre har en brödtokig sambo efter att han installerade sin matvärmare i jobb-bilen" Men samtidigt undrar jag vart mina luncher har tagit vägen.... mysterium...

    SvaraRadera
  2. Jag får önska dig lycka till då :D
    Hehe... Det är inte lätt att lokalisera de där luncherna ibland, som om de får egna ben så att säga...

    SvaraRadera