söndag 14 november 2010

Grovt morotsbröd

Dagens första bröd blev ett grovt morotsbröd. Eftersom det i skrivandets stund ligger för att svalna har jag inte smakat det än men ett utlåtandet kommer senare ikväll.

Ingredienser till två grova morotsbröd

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
3 dl rivna morötter
7 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön (krossade och hela blandade)

Ett ägg
½ dl solrosfrön


Tillagning:
Värm mjölk till fingervarmt (37 grader).
Smula jäst i en bunke och häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt smör, salt, sirap, solrosfrö, morötter & det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig att arbeta med (OBS degen kommer fortfarande att vara kletig och det ska den vara! Om man häller i för mycket mjöl kommer brödet bli torrt och smuligt och det vill vi ju inte)
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord (till utbakningen använde jag vetemjöl) och dela upp två delar.
Lägg delarna i vars en brödform (glöm inte att smöra och bröda om ni inte har teflonformar) och låt jäsa under duk i 20 minuter.
Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över solrosfrö och örtsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
Låt bröden svalna i brödformen under handduk.



Efter en provsmakning kan jag nu konstatera att brödet blev gott och mäktigt. :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar