måndag 15 november 2010

Grovt lingonbröd

En ny dag, ett nytt bröd.
Dagens bröd är ett grovt lingonbröd med mycket nötter och tuggmotstånd. Brödet är lättbakat och kräver inte särskilt mycket tid i anspråk. Blanda ihop ingredienserna och sedan direkt in i ugnen sen är det klart...

Ingredienser till två grova lingonbröd

4 dl rågflingor
10 dl vetemjöl
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön (blandat krossade och hela)
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
1 dl grovhackade valnötter
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl lingonsylt
1 dl flytande honung
10 dl mild yoghurt

Tillredning av bröden

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan yoghurt, honung och lingonsylt. Blanda samman smeten/degen väl. Degen kommer vara väldigt kletig och mer som en röra. Häll upp degen i två stycken brödformar. Om man som jag använder brödformar i teflon är det bara att hälla i annars är det lämpligt att smöra och hälla skorpmjöl i formen innan man häller i degen. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 1 h. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Klart att äta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar