söndag 14 november 2010

Saftigt fröbröd

Dagens sista omgång bröd blev ett bröd med mycket frön och nötter i. Tanken med brödet var att göra ett saftigt och fluffigt bröd med mycket tuggmotstånd utan att det för den delen skulle bli kompakt och tråkigt. Resultatet blev prima och jag är mycket nöjd!


Ingredienser till två fröbröd

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
2 msk brödkryddor
1 dl lingonsylt
3 dl grovhackade hasselnötter
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön (blandat krossade och hela)
13-14 dl rågsikt


Ett ägg
½ dl linfrön
½ msk örtsalt

Tillagning av fröbröd:
Värm mjölk till fingervarmt (37 grader).
Smula jäst i en bunke och häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt smör, salt, honung, hasselnötter, solrosfrön, linfrön, brödkryddor & det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig att arbeta med (OBS degen kommer fortfarande att vara kletig och det ska den vara! Om man häller i för mycket mjöl kommer brödet bli torrt och smuligt och det vill vi ju inte)
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord (till utbakningen använde jag vetemjöl) och dela upp två delar.
Lägg delarna i vars en brödform (glöm inte att smöra och bröda om ni inte har teflonformar).  och låt jäsa under duk i 20 minuter.
Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över linfrö och örtsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
Låt bröden svalna i brödformen under handduk.

  
Brödet blev väldigt saftigt och mycket gott! Sambon är väldigt nöjd och konstaterade att detta brödet fick jag gärna baka igen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar