Ett enkelt surdegsbröd på råg med kronjästs jästmix för surdegsbröd. Det tar en hel del tid med jäsningen så det är inget bröd för den som har bråttom.
Till två bröd behövs
1 påse Bagarens jästmix för surdegsbröd
12 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Skållning
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten
Gör så här:
Skållningen görs genom att vattnet kokas och hälls över det grova rågmjölet. Blanda så att det blir en klumpfri deg och låt den sedan svalna innan resten av brödet förbereds
Degen görs genom att de torra ingredienserna blandas och efter det tillsätts olja, vatten sirap och skållning. Degen ska knådas elastisk ca 6 minuter i maskin.
Låt sedan degen jäsa till dubbelstorlek ca 1-2 h i en bunke täckt med plast.
Dela degen i två delar och forma till limpor. Pensla bröden med vatten och rulla dem i grovt rågmjöl. Lägg dem sedan på en plåt med plastfilm över och låt dem jäsa till dubbel storlek ca 1-1,5 h
Sätt ugnen på 240 grader med en form med vatten i botten på ugnen. När brödet sätts in i ugnen sänks värmen till 210 grader och baka sedan brödet i 30-40 minuter.
Låt brödet svalna på galler.
Ser superfint ut!
SvaraRadera/Kram Netten
Det är fantastiskt gott... Ett tips är att testa det... Du kommer hålla med mig :)
SvaraRadera