söndag 9 januari 2011

Kiwibröd

Endast fantasin sätter stopp säger man ju och idag utforskade jag min egen fantasi och gjorde ett kiwibröd. Resultatet blev gott och saftigt. Ett trevligt bröd med en svag smak av kiwi. Spännande blev det.

Till två bröd behövs:
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g smör
2 tsk salt
5 dl kornmjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl rågsikt
4 st kiwisar
1 dl russin

valmofrön att strö över.

Smula ner jästen i bunken och värm mjölken fingervarm. När mjölken är varm häll den i bunken och rör om tills jästen är löst. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta väl ca 6 minuter i maskin. Degen kommer fortfarande att vara kletig när den är färdigarbetad. Detta för att den inte ska bli torr vid bakningen. Låt sedan degen jäsa i 40-60 minuter under bakduk.
När den jäst färdigt tas degen ut på mjölat bord och delas i två delar. Knåda ihop till två limpor och lägg dem i vars en form. (om formen inte är av teflon bör den smöras och bröas innan).
Låt bröden jäsa i ytterligare 30 minuter. När de jäst klart pensla dem med vatten och strö över valmofrön. och grädda dem sedan i ugnen på 225 grader i 30-40 minuter.

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2251049/ett-brod-i-ugnen?claim=jwfzwmufa3z">Följ min blogg med bloglovin</a>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar