lördag 8 januari 2011

Rotfruktsbröd

Ingredienser till två rotfruktsbröd

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
3 dl rivna potatisar
2 dl rivna morötter
7 dl rågsikt
5 dl kornmjöl

Ett ägg
½ dl solrosfrön
½ msk örtsalt

Tillagning av rotfruktsbröd:
Värm mjölk till fingervarmt (37 grader).
Smula jäst i en bunke och häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt smör, salt, sirap, potatis, morötter & det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig att arbeta med (OBS degen kommer fortfarande att vara kletig och det ska den vara! Om man häller i för mycket mjöl kommer brödet bli torrt och smuligt och det vill vi ju inte)
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord (till utbakningen använde jag vetemjöl) och dela upp två delar.
Lägg delarna i vars en brödform  (glöm inte att smöra och bröda om ni inte har teflonformar) och låt jäsa under duk i 20 minuter.
Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över solrosfrön och örtsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
Låt bröden svalna i brödformen under handduk.

Klart att äta!

1 kommentar:

  1. Ett mycket gott bröd. Kan rekommenderas skarpt både av mig och sambon :)

    SvaraRadera