lördag 8 januari 2011

Mjukt fröbröd med russin

Ingredienser till två mjuka fröbröd

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 dl linfrön
1 dl russin
5 dl rågsikt
3 dl kornmjöl
2 dl fint rågmjöl
2 dl naturell yoghurt

Ett ägg
Valmofrö
½ msk örtsalt

Tillagning av valnötsbröd:
Värm mjölk till fingervarmt (37 grader).
Smula jäst i en bunke och häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt övriga ingredienser.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig att arbeta med (OBS degen kommer fortfarande att vara kletig och det ska den vara! Om man häller i för mycket mjöl kommer brödet bli torrt och smuligt och det vill vi ju inte)
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord (till utbakningen använde jag vetemjöl) och dela upp två delar.
Lägg delarna i vars en brödform  (glöm inte att smöra och bröda om ni inte har teflonformar) och låt jäsa under duk i 20 minuter.
Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över valmofrö och örtsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
Låt bröden svalna i brödformen under handduk.

Klart att äta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar